Vegán lasagne
Hozzávalók:
1 kg zöldségkeverék (pl: sárgarépa, brokkoli, karfiol, borsó)
só,vegamix ízlés szerint
lasagne tészta
Kb. 2 liter szószhoz:
2 közepes vöröshagyma aprítva
2 tk só
2 ek vegamix (pl: Reform Vito, Ataisz)
1 tk oregánó
1 tk majoránna
3 ek bazsalikom
4 csésze sűrített paradicsom (lehet házi vagy konzerv)
víz
ízlés szerint édesítő, pl: 1 ek agavé szirup vagy kókuszvirág cukor
Tetejére : reszelt növényi sajt (pl: Violife pizzára való olvadó sajt)
öntethez:
1 db kókusztejszín
1 ek kukoricakeményítő
víz
só
3 ek olívaolaj
Elkészítés:
Megpároljuk a zöldségeket kevés vízzel, sóval, vegamixszel.
Elkészítjük a szószt: az aprított vöröshagymát kevés vízzel megpároljuk, hozzáadjuk a sót, vegamixet, bazsalikomot, oregánót, majoránnát. Belekeverjük a sűrített paradicsomot. Ha házi eltevésűt használunk, kevesebb vizet adunk hozzá, hogy 2 liter szósz legyen. Ha konzerv sűrített paradicsomot használunk, hígítsuk több vízzel. Egy tepsihez 2 liter szószt készítünk. A végén beletesszük az 1 evőkanálnyi édesítőt.
Magas falú tepsibe elterítünk a szószból úgy, hogy az alján mindenhová kerüljön. Ráteszünk 2 réteg száraz lasagne lapot. Erre kerül a zöldség fele. Ismét 2 réteg tészta következik, majd újra szósz, ami jól fedje be a tésztát. Rátesszük a maradék zöldségkeveréket. Újra 2 réteg tésztalap következik, melyet befedünk szósszal. Ezután állni hagyjuk 2 órát, a tésztalapok jól megpuhulnak.
Elkészítjük az öntetet: 1 ek kukoricakeményítőt elkeverünk kevés vízzel. Összekeverjük a kókusztejszínnel, az olívaolajjal és a sóval. Ráöntjük a tetejére, meghintjük reszelt sajttal, 180 fokos sütőben sütjük.