Hajtogatott pizza
Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
50 dkg rétesliszt
10 dkg búzacsíra
2 tk só
1 dl olívaolaj
5 dl langyos víz
5 dkg élesztő
1 ek kókuszcukor
Töltelékhez:
1 konzerv sűrített paradicsom
kevés víz
1 tk só
bazsalikom, oregánó ízlés szerint
1 kis zacskó magozott olívabogyó felszeletelve
növényi sajt szeletelve
Tetejére:
2 ek olívaolaj
1 kk só
sörélesztőpehely
Elkészítés:
Az elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk a cukorral fél liter langyos vízben. Összekeverjük a liszteket, a búzacsírát, a sót. Beleöntjük az olívaolajat, jól összedolgozzuk a lisztekkel. Hozzáöntjük az élesztős vizet és készre gyúrjuk a pizzatésztát. Hagyjuk kelni egy órán át.
Közben összekeverjük egy kis tálban a sűrített paradicsomot, a fűszereket és a sót. Kevés vízzel hígítjuk.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk kb. 12 cm átmérőjű szaggatóval. Ha nincs ilyen szaggatónk, bögre vagy kis tál is alkalmas a szaggatáshoz.
A tésztákat megkenjük a paradicsomos szósszal. Szeletelt növényi sajtot és olívabogyót teszünk rá, félbehajtjuk.
A félbehajtott pizzák tetejét megkenjük az olívaolaj, só és sörélesztőpehely keverékével.
Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük kb. 25 percig.