Medvehagymás-tökmagos pogácsa
Hozzávalók:
40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
30 dkg finomliszt
30 dkg (kb. 3 közepes) burgonya
2 dl kókusztej vagy egyéb növényi tej
2 csomag instant sütőélesztő vagy 5 dkg élesztő
1 tk méz (amennyiben nem instant élesztőt használunk)
1 nagy csokor medvehagyma
1 dl olaj
5 dkg kókuszzsír
3 tk só
ízlés szerint bors vagy borspótló
3 marék tökmag
Előkészítés:
A felkockázott burgonyát sós vízben megfőzzük, majd áttörjük a kókuszzsírral.
A medvehagymát megmossuk, 2 dl növényi tejjel pépesre turmixoljuk.
A tökmagot serpenyőben olaj nélkül megpirítjuk, majd felaprítjuk.
Elkészítés:
A liszteket, sót, borsot vagy borspótlót és az instant élesztőt összekeverjük. (Ataisz borspótlót szoktunk használni, azért jobb a borsnál, mert kíméli a gyomrot.)
Beletesszük az olajat és szétmorzsoljuk a lisztes keverékkel. Belekeverjük a kókuszzsíros burgonyát, a medvehagymás pépet és a tökmagot. Dagasztjuk, majd 40 percig kelesztjük.
A kelesztés után ismét átgyúrjuk a tésztát. Kb. 2 cm magas tésztát nyújtunk belőle, ezután pogácsaszaggatóval szaggatjuk. Szilikonos sütőpapírra tesszük a pogácsákat. Tetejüket olívaolajjal megkenjük.
220 fokra előmelegített sütőben sütjük 15-20 percig.
Amennyiben nem instant élesztőt használunk, az élesztőt szétmorzsoljuk, 1 tk mézzel és kevés langyos növényi tejjel felfuttatjuk. Ilyenkor a medvehagymát nem 2 dl tejjel turmixoljuk, hanem a 2 dl tejből használunk keveset az élesztő felfuttatásához.