Befőzés, lekvárkészítés, tartósítás egészségesen

befott.jpg

Már évek óta az alábbi módszerrel tesszük el a gyümölcsöket télire:

 

Az üvegeket és a fedőket alaposan elmosogatjuk, majd vizesen betéve 120 fokos sütőben 15 percig kisütjük, ezzel csírátlanítunk.

Ez az egyszerű folyamat az alapja az eltevésnek.

 

A csírátlanított üvegekbe beletesszük a megmosott, kimagozott, adott esetben meghámozott gyümölcsöt. Felöntjük annyi pi-vízzel, hogy ellepje a gyümölcsöket. Celofánnal, gumigyűrűvel és fedővel lezárjuk.

Nincs szükség cukorra, tartósítószerekre.

 

A lezárt üvegeket nagy edénybe állítjuk, melybe vizet engedünk. A víz az üvegek 3/4-éig érjen. Az üvegek alá konyharuhát kell tenni, nehogy forrás közben elrepedjenek.

A vizet felforraljuk, majd forrástól számítva alacsonyabb hőfokon 30 percig még a tűzön hagyjuk a befőtteket.

Levesszük az edényeket a tűzről, hagyjuk kihűlni a vizet, a befőttes üvegek még legyenek benne.

 

Ha kihűlt a víz, megismételjük a folyamatot. Tehát forralunk, aztán újból 30 percet a tűzön hagyjuk a befőtteket.

Levesszük, hagyjuk kihűlni, megtöröljük az üvegeket és felrakjuk a polcra.

 

Ez a módszer bevált, évekig elállnak így a gyümölcsök.

Amikor lekvárt készítünk, akkor is csírátlanítjuk az üvegeket. Tepsibe meleg vizet öntünk, abba állítjuk a csírátlanított üvegeket, így merítjük bele a forró lekvárt, nehogy elpattanjon az üveg. Fedővel zárjuk, majd öt percre megfordítjuk az üvegeket. A forró lekvár sterilizálja a tetőt, valamint levegőtleníti is az üveget. Meleg helyre, párnák, pokrócok stb. közé tesszük az üvegeket, ha kihűltek, rakhatjuk is a polcra.

Lekvárkészítésnél sem használunk tartósítószert, fehér cukor helyett pedig kevés xilitet, nyírfacukrot teszünk a gyümölcshöz, sűrítőnek chia magot vagy Stabarkot, növényi zselésítő port használunk. Szilvalekvárnál azonban egyiket sem, mert azt inkább nagyon hosszú ideig főzzük sűrűre, hogy megálljon benne a kanál.

 

lekvarok.jpg

Aszalt paradicsom tartósítása

 

A házilag aszalógéppel aszalt paradicsomot úgy tartósítjuk, hogy csírátlanított üvegekbe töltjük, meghintjük 1 teáskanál sóval, olíva olajat öntünk rá, majd befőző fóliával, gumigyűrűvel és fedővel lezárjuk.

aszalt_paradicsom.jpg