Medvehagymás-tökmagos pogácsa

medvehagymas_pogacsa_1.jpg

Hozzávalók:

 

40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

30 dkg finomliszt

30 dkg (kb. 3 közepes) burgonya

2 dl kókusztej vagy egyéb növényi tej

2 csomag instant sütőélesztő vagy 5 dkg élesztő

1 tk méz (amennyiben nem instant élesztőt használunk)

1 nagy csokor medvehagyma

1 dl olaj

5 dkg kókuszzsír

3 tk só

ízlés szerint bors vagy borspótló

3 marék tökmag

Előkészítés:

 

A felkockázott burgonyát sós vízben megfőzzük, majd áttörjük a kókuszzsírral.

A medvehagymát megmossuk, 2 dl növényi tejjel pépesre turmixoljuk.

A tökmagot serpenyőben olaj nélkül megpirítjuk, majd felaprítjuk.

 

 

 

Elkészítés:

 

A liszteket, sót, borsot vagy borspótlót és az instant élesztőt összekeverjük. (Ataisz borspótlót szoktunk használni, azért jobb a borsnál, mert kíméli a gyomrot.)

Beletesszük az olajat és szétmorzsoljuk a lisztes keverékkel. Belekeverjük a kókuszzsíros burgonyát, a medvehagymás pépet és a tökmagot. Dagasztjuk, majd 40 percig kelesztjük.

A kelesztés után ismét átgyúrjuk a tésztát. Kb. 2 cm magas tésztát nyújtunk belőle, ezután pogácsaszaggatóval szaggatjuk. Szilikonos sütőpapírra tesszük a pogácsákat. Tetejüket olívaolajjal megkenjük.

220 fokra előmelegített sütőben sütjük 15-20 percig.

 

Amennyiben nem instant élesztőt használunk, az élesztőt szétmorzsoljuk, 1 tk mézzel és kevés langyos növényi tejjel felfuttatjuk. Ilyenkor a medvehagymát nem 2 dl tejjel turmixoljuk, hanem a 2 dl tejből használunk keveset az élesztő felfuttatásához.

 

pepe_01_1.jpg